• Lorem ipsum

Waarom recyclen bij Apple minder duurzaam is dan het lijkt

23 Sep 2019
door Pim

In het kader van duurzaamheid en recycling heeft Apple eind 2016 een speciaal programma ontwikkeld om het probleem van elektronisch afval aanpakken; een robot genaamd Liam die jouw oude iPhone voor je kan recyclen. Apple lanceerde de campagne met een indrukwekkende introductie video van Liam. De robot is in staat om jaarlijks zo'n 1,2 miljoen iPhone uit elkaar halen en heeft beschikking tot maar liefst 29 armen om iPhone uit elkaar te halen. Als toevoeging op de robot kwam Apple bovendien met de 'Renew' campagne. Een campagne waarin Apple klanten vroeg oude, kapotte of niet meer gewilde iPhones, iPads, iPods of andere Apple devices in te leveren, zodat deze recyclet konden worden. 

 

Apple - Liam - An Innovation Story

Dat klinkt allemaal niet verkeerd, maar er schuilt een addertje onder het gras; je telefoon teruggeven aan Apple nadat deze niet meer functioneert is namelijk niet zo duurzaam als het lijkt. Dit komt doordat Apple er baat bij heeft dat er geen namaak- of uit bedrijf genomen telefoons op de smartphonemarkt rondgaan. Met andere woorden, Apple heeft een streng beleid in plaats om elke iPhone, iPad of ander Apple device welke binnenkomt via het 'Renew' programma volledig te vernietigen. Onderdelen die nog prima herbruikt kunnen worden vallen hier dus ook onder.

Dit betekent dat voor elke iPhone die Liam iPhone 'recyclet' er prima functionerende onderdelen, zoals camera's of processoren verloren gaan. Schermen welke prima een gebarsten scherm hadden kunnen vervangen om de levensduur van deze telefoon te verhogen worden vernietigd in dit proces. Niet zo duurzaam dus. Al helemaal wanneer je kijkt naar de kosten van het maken van één iPhone, namelijk zo'n 125 kilo aan CO2. 

Hoe dan wel? 
Grist raadt eigenaren van Apple toestellen aan te beginnen met twee van de 'R's': reduce en reuse. Oftewel, verminderen en hergebruiken. Zo kun je als milieubewuste iPhone eigenaar je iPhone scherm vervangen wanneer deze gebroken is, in plaats van een nieuwe te kopen. Dit proces kun je herhalen voor elke onderdeel van je telefoon, totdat die echt kapot is. Én zelfs dan, er is iemand die je telefoon wel zou willen. Zo stelt Adam Minter, expert op het gebied van vervuiling en recycling in Grist dat de recycle mindset, eentje kan zijn die op lange termijn schadelijk is voor het milieu. Dit is precies het probleem van Apple's recycle programma, het suggereert dat je iPhone direct recyclet dient te worden wanneer iets niet meer werkt, terwijl dit bijna nooit het geval is. 

Als je een steentje bij wil dragen in het reduceren van onze voetprint, kun je jezelf nagaan; hoe kan ik voorkomen dat ik een nieuw elektronisch toestel koop?

Wel vinden we het belangrijk te vermelden dat recyclen uiteraard een betere optie is dan je iPhone achter te laten in een bureaula, om hem vervolgens na een aantal jaar weg te gooien. Mocht je telefoon, of een ander elektronisch apparaat echt toe zijn aan zijn einde, zijn er naast het Apple 'Renew' programma een aantal eenvoudige manieren om deze te recyclen. Vragen of opmerkingen over het hergebruiken of recyclen van je device? Laat het weten in de opmerkingen!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen